18.1 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUnităţi şcolare fără autorizaţie sanitară

Unităţi şcolare fără autorizaţie sanitară

Din cele 831 de unităţi şcolare existente în judeţul Gorj, doar 307 au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare. Majoritatea unităţilor nu au alimentare cu apă, clădirile sunt deteriorate, iar grupurile sanitare neigienizate.

GORJ. Autorităţile judeţene sunt supărate pe edilii locali şi pe directorii unităţilor şcolare din Gorj pentru că nu se implică aşa cum ar trebui în procedura de autorizare a şcolilor. În judeţ există 831 de unităţi de învăţământ. Din totatul şcolilor, liceelor, grădiniţelor şi sălilor de sport din Gorj, doar 307 au autorizaţie sanitară de funcţionare. Anul trecut, peste 345 de unităţi şcolare nu au solicitat eliberarea unei astfel de autorizaţii. În mediul rural, situaţia este mai dramatică, pentru că, din 658 de unităţi şcolare, doar 183 sunt autorizate. Pentru acordarea unei autorizaţii, o unitate şcolară trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie alimentată cu apă potabilă, grupurile sanitare trebuie să fie igienizate, unităţile şcolare trebuie să fie igienizate şi reabilitate, iluminatul să fie corespunzător, iar clădirile să nu fie deteriorate.

Comisie judeţeană de evaluare a şcolilor

Ion Călinoiu, preşedintele consiliului judeţean, a spus că a fost organizată o comisie judeţeană de evaluare şi verificare a unităţilor de învăţământ din Gorj, care se va deplasa în judeţ pentru a depista toate problemele. Călinoiu a mai afirmat că directorii şcolilor şi grădiniţelor trebuie conştientizaţi şi responsabilizaţi în ceea ce priveşte începerea în condiţii optime a noului an şcolar. „Unii directori nu ştiu că trebuie să solicite autorizaţie sanitară de funcţionare şi pentru şcoală, şi pentru grădiniţă. Putem spune că la multe unităţi autorizaţia nu a fost solicitată. La altele ea nu se poate acorda, pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile. Nu este posibil ca primarii şi directorii să nu se poată ocupa de şcoli. Comisia judeţeană va avea întâlniri cu primarii şi cu directorii, vom vedea care vor fi problemele“, a declarat Ion Călinoiu.
Subprefectul judeţului Gorj, Constantin Dumitrescu, a declarat că întâlnirile comisiei judeţene de verificare a şcolilor cu edilii locali şi directorii vor avea loc până la sfârşitul acestei săptămâni în Motru, Mătăsari, Târgu Jiu, Rovinari şi Târgu Cărbuneşti. Tema dezbaterilor o constituie urgentarea lucrărilor de reabilitare aflate în curs de desfăşurare în cele 831 de locaţii, respectiv şcoli, grădiniţe, cămine, internate, ateliere, săli de sport, alte obiective, precum şi situaţia autorizării sanitare de funcţionare a acestora în noul an de învăţământ.

Şcolile din comuna Teleşti, neautorizate

Unităţile şcolare din comuna gorjeană Teleşti au fost respinse de la autorizarea sanitară de funcţionare pentru că activitatea şcolară se va desfăşura în localuri neigienizate, care sunt deteriorate, mobilierul este vechi, lipseşte sistemul de canalizare şi de alimentare cu apă potabilă, grupurile sanitare nu sunt igienizate, iar la unele dintre şcoli şi grădiniţe, tocăria este uzată. În comuna Teleşti există cinci unităţi şcolare. La Şcoala Generală Teleşti învaţă câteva zeci de elevi, iar la grădiniţă doar 20 de micuţi frecventează cursurile. Şcoala generală a fost renovată, au fost schimbate geamurile şi a fost zugrăvită faţada. La Şcoala Primară nr. 2 din Teleşti situaţia este dramatică, deoarece copiii vor învăţa în condiţii grele. „Mă doare să văd ce jale este la această şcoală. Tot concediul mi l-am petrecut aici, printre lucrări şi oamenii care le fac. Am tăiat lemne, am stat lângă muncitorii care văruiesc. S-ar putea să primim trei miliarde de lei vechi până la începutul lui septembrie. Din ei vom repara acoperişul pentru ca să nu mai plouă peste copii“, a afirmat Toma Popescu, directorul Şcolii Primare din Teleşti.
Ca Şcoala din Teleşti sunt multe alte unităţi din judeţul Gorj, mai ales din mediul rural.
În municipiul Târgu Jiu, din cele 44 de unităţi şcolare, doar zece nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare. „În Târgu Jiu, situaţia este bună, lucrurile merg bine. Problemele din mediul rural va trebui rezolvate“, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS